18. kolo: Kopřivnice - Frýdek-Místek 28:29 (13:18)

01.02.2014 23:21

Kopřivnice má za sebou další velice vypjatý zápas. V 18. kole (které bylo mimo jiné opět spojeno s finančními příspěvky pro Nadaci pro transplantace kostní dřeně) přivítali na své palubovce sousedního rivala z Frýdku-Místku. Zápas ve znamení heroického výkonu Ondřeje Mecy a hostujících brankářů, ostudného výkonu rozhodčích a neproměněných sedmimetrových hodů Kopřivnice nakonec ale skončil pro náš tým hořkým koncem.

 

 

 

 

 

Foto: Dalibor Tobola (Deník) Kopřivnice vs.Dukla

Jestliže ještě nedávno trápily Kopřivnici nástupy do druhého poločasu a tým kvůli nim často přišel o bodový zisk, v dnešním utkání to byl úvod prvního poločasu, které nejspíš stál svěřence trenéra Vávry lepší výsledek. 

Kopřivnice totiž v 8. minutě prohrávali už 0:5, první branka Kopřivnice padla až v 9. minutě z ruky Daniela Hojníka. Poté se domácí konečně probrali a začali držet se soupeřem krok. O poločase tak svítil na světelné tabuli výsledek 13:18 pro Frýdek-Místek.

Na 2. část hry přišlo ale na hřiště úplně jiné mužstvo. Najednou začala skvěle fungovat obrana a vypadalo to, že by se mohl opakovat výkon ze zápasu s Duklou, kdy se podařilo podobným způsobem vybojovat 1 bod. Kopřivnice pomalu ale jistě vyplňovala ztrátu a brankový rozdíl byl čím dál nižší. Proti byl Petr Kichner, který dokázal střelami ze spojky a sedmimetrových hodů držet Frýdek ve vedení s náskokem 3 branek. V té době ale začaly proti Kopřivnici působit jiné aspekty, které bohužel k házené také patří. Při přesilovce Kopřivnice hlasatel upozorňoval, že na časomíře zřejmě přestalo fungovat započítávání trestů hostům. Rozhodčí zřejmě chtěli předejít zmatkům a tak rozdávali dvouminutové tresty už pouze domácím za běžné banální zákroky, kterých je za zápas k vidění tisíce. Aby to nestačilo, poslali do šaten po Jiřím Gřesovi (vyloučeném v 1. poločase) také Bajgara. Domácí hráči se ale nenechali rozhodit, naopak i po dvojnásobném oslabení dokázali ve 21. minutě snížit na rozdíl 1 branky. Za stavu 25:26 při signalizované pasivitě střílel z dobrých 10 metrů Hojník. Proti jeho dělovce byl brankář hostů bezmocný, míč ale bohužel orazítkoval pouze horní tyč. V následujícím útoku ale Kopřivnice sebrala Frýdku-Místku míč. Mičolovy dlouhé přihrávky se chopil bravurně hrající Ondřej Meca a svůj tah na bránu zakončil vyrovnávací brankou (26:26).

Za stavu 27:27 se pustil Frýdek-Místek do rychlého protiútoku, Frýdecká levá spojka doslova probourala Kopřivnický obranný val, a dopadla na nohu bránícího domácího hráče. Další dorostenec se svíjel na zemi v bolestech, každému kdo byl i na zápase proti Dukle Praha problesklo v hlavě ošklivé zranění Bukovského. Každý normální rozhodčí by v této situaci zapískal prorážení. Ale do Kopřivnice jezdí většinou „speciální rozhodčí“, kteří v těchto případech volí raději variantu sedmimetrového hodu proti bránicím hráčům. Zraněný hráč naštěstí došel na střídačku po vlastních nohou, takže zranění snad nebylo tak vážné, jak na první pohled vypadalo. K sedmimetrovému hodu se za mohutného hučení v hale postavil Petr Kichner, který se ale opět nemýlil. Tato branka bohužel byla rozhodující. Frýdek-Místek odskočil na rozdíl jedné branky a v čase 28:30 šel do útoku za stavu 29:28. Hosté setrvali v útoku přesně minutu. Vynucenou střelu z důvodu pasivity naštěstí zlikvidoval brankář Žingor.

Domácí měli asi 20 vteřin na zvrat nepříznivého skóre. Míče se ujal Reček, jehož sólo zastavil až úderem do obličeje hostující bránící hráč. Rozhodčí nemohli jinak, než nařídit sedmimetrový hod. Bylo jasné, že jeho proměněním by mohla Kopřivnice získat velice cenný bod. Kopřivnici se ale proměňování sedmiček dnes nedařilo. Na brankářích hostů vyhořeli postupně Mičola i Hojník a spolehlivý exekutor Jiří Gřes byl vyloučen. Nejprve to vypadalo, že se střely ujme znovu Daniel Hojník, nakonec si ale domácí trenér vybral poslední oddechový čas a po něm se k sedmimetrovému hodu se postavil Adam Reček. V rozhodující chvíli mu ale nepřálo štěstí, domácí se ale ještě dostali k odraženému míči a zkoušeli se ještě prodrat k vyrovnávacímu gólu. I přesto že následovala téměř identická situace jako před pár minutami na opačné straně hřiště, žádný další sedmimetrový hod se již nekonal a utkání skončilo bohužel prohrou Kopřivnice. 

Kopřivnice – Frýdek-Místek 28:29 (13:18)

Nejlepší střelci Kopřivnice: Meca O. 8, Reček 8, Střelec 3
Nejlepší střelci Frýdku: Kichner 8/3, Petrovský 6/2, Klaban 5, Dyba 5
Sedmimetrové hody: 4/0 – 7/5, vyloučení: 8 (ČK Gřes J., Bajgar) - 4, rozhodčí: Hanák, Králíček, diváků: 280

-pm-