Srážejí nás technické chyby, tvrdí Luděk Fabián

15.10.2013 11:56

 

KOPŘIVNICE - Mladý kádr kopřivnických házenkářů posílilo před sezonou několik zkušenějších hráčů. Jedním z nich je i brankář Luděk Fabián, který už prošel řadou klubů. Navíc v dresu Zubří pamatuje i zápasy v evropských pohárech.

Kopřivnický brankář Luděk Fabián před jedním z tréninků.

Kopřivnický brankář Luděk Fabián před jedním z tréninků.
Foto: Jan Smekal, 5plus2

Jednačtyřicetiletý odchovanec celku Gumárny Zubří Luděk Fabián patří k nejlepším brankářům v české extralize. V barvách valašského celku pamatuje i zápasy v Lize mistrů. Poté prošel výběry Kostelce na Hané, Hranic a Kopřivnice. Poslední tři sezony strávil na Slovensku v dresu ambiciózních Nových Zámků. Od začátku tohoto ročníku znovu působí ve službách Kopřivnice.

Proč jste se rozhodl vrátit do Kopřivnice, ze které jste před třemi lety odcházel do Nových Zámků?

Poslední sezona na Slovensku nebyla ideální. Nedostali jsme se do nejlepší čtverky, která hrála play off. Přitom jsme se chtěli dostat do finále proti Prešovu, který je už dlouhou dobu nejlepším slovenským týmem.

A v předešlých dvou ročnících to bylo lepší?

Rozhodně ano. Sice jsme se ani jednou nedostali do vytouženého finále, ale dvakrát získali bronz. Měli jsme vytvořené perfektní podmínky. Všichni jsme byli profesionálové, takže se všechno točilo kolem házené. Celkově slovenská soutěž je určitě kvalitnější než česká. Momentálně nejlepší tři týmy Prešov, Hlohovec a Topolčany jsou výkonnostně někde jinde než česká špička.

Čemu to připisujete?

Lepším podmínkám. Nejlepší slovenské týmy si mohou dovolit nakupovat kvalitní hráče. Dříve to bylo známé o Prešovu. Dnes už mu ale šlapou na paty i Hlohovec a Topolčany.

Nyní už ale opět chytáte českou extraligu. A sice v barvách Kopřivnice. Měl o vás zájem i někdo jiný?
Ano. Rozhodoval jsem se mezi Kopřivnicí a Karvinou, která má určitě kvalitnější kádr. Nakonec jsem dal přednost Kopřivnici, protože to tady mám blíž domů a navíc jsem chtěl pomoct talentovaným mladým klukům. Kopřivnice má výbornou mládež. Dokazuje to fakt, že starší dorost vyhrál dorosteneckou ligu.

Momentálně jste ale poslední. V dosavadních sedmi zápasech jste uhráli jediný bod.

Zatím nás hodně srážejí technické chyby. Třeba proti Hranicím jsme jich udělali snad deset za poločas, a to je hrozně moc proti tak kvalitnímu soupeři. Náš protivník nám pak dává góly, na které se nenadře, a když se k tomu připočítají neproměněné vyložené šance, tak je z toho umístění, se kterým určitě nemůžeme být spokojení.

Co by vás mohlo nakopnout?

Určitě nějaké vítězství. Nyní máme doma Přerov, se kterým bychom měli uhrát povinné body. Pravdou je, že dáváme více gólů než loni, ale taky jich hrozně moc inkasujeme. Snažíme se taky kluky vyburcovat, aby jinak přistupovali k zápasům na hřištích soupeřů. Dříve jsme k nim totiž jezdili spíše se jich jen zúčastnit. Pokud se ale podaří urvat body venku, celému družstvu to zvedne sebevědomí, které tolik potřebujeme.

Autor: Jan Smekal

Zdroj: 5 plus 2