16. kolo: Kopřivnice – Karviná 30:34 (17:19)

15.12.2013 13:02
Po remíze z minulé kola proti pražské Dukle nastupovali extraligoví házenkáři Kopřivnice opět na domácí palubovce. V regionálním derby odehráli s Karvinou vyrovnaný duel, ale Baníku nakonec podlehli o čtyři branky. Svěřenci trenéra Iva Vávry tak přezimují, díky lepšímu skóre, na předposledním místě Triglav pojišťovna extraligy.
KH KOPŘIVNICE – HC BANÍK OKD KARVINÁ
 
Na konci sedmé minuty srovnával domácí Meca na 4:4 a Kopřivničtí šli poprvé výrazněji do vedení ve 13. minutě, kdy to byl opět Meca, jenž zvyšoval na 9:6. Náskok tří branek domácí drželi ještě ve 22. minutě, kdy se z křídla prosadil Střelec a Kopřivnice vedla 15:12. To však byla na delší dobu poslední branka domácích a výsledkem bylo šest minut bez vstřeleného gólu, což hosté využili k obratu, který znamenal vedení 18:15. Karvinský Baník si tak díky zvládnutému závěru prvního poločasu odnesl do šaten dvoubrankový náskok. „Bohužel jsme nastoupili v okleštěné sestavě, bez střelců z dálky, což naší hře chybí. Myslím si, že jsme byli na Karvinou pečlivě připraveni i vzhledem k tomu, že už jsme s ní dva soutěžní zápasy odehráli," připomněl domácí kouč Ivo Vávra. O zdravotních problémech domácích hosté samozřejmě věděli.
„Do zápasu jsme šli s cílem šedesát minut držet tempo hry, abychom hráče domácích utavili. Hru domácích jsme studovali velice pečlivě. Například utkání v Lovosicích, kde hráli proti obraně 0-6, protože tak jsme chtěli nastoupit i my. Pozorně jsme se dívali na obranu 1-2-3, kterou začala Tatra praktikovat hlavně proti Dukle, kde hrála v obraně opravdu vynikajícím způsobem," vyjádřil se jeden z trenérů karvinského celku a reprezentační asistent Jaroslav Hudeček, který před nedávnem rozšířil realizační tým Baníku.

Po změně stran se domácím podařilo dotáhnout poločasové manko a ve 42. minutě poslal Jiří Gřes domácí tým do vedení 24:23. Poté však domácí čtyři minuty neskórovali a Karviná, kterou gólově táhla čtveřice Vančo, Chudoba, Mlotek a Sliwka utekla do vedení 27:24. „Hlavně v první půli jsme zazdili celou řadu šancí a domácí držel Fabián. V šatně jsme si něco vyříkali a ve druhé půli už to bylo lepší," poznamenal Jaroslav Hudeček.

KH KOPŘIVNICE – HC BANÍK OKD KARVINÁ

Pět minut před koncem ještě svěřenci trenéra Vávry snížili na 30:31, ale byla to poslední branka domácích, kterou si mohli fandové Kopřivnice užít. Karviná následnými třemi trefami došla k výhře 34:30. „Nezbývá než pogratulovat hostům k zisku dvou bodů. Utkání bylo velice bojovné a pro diváka docela pohledné. Proti běhavému a rychlému týmu jako je Karviná, která má ve svém středu hráče jako Vančo, Mlotek nebo Drobek jsme určitě neudělali žádnou ostudu, ale nestačilo to," ohlédl se za posledním utkání roku 2013 trenér KH Kopřivnice Ivo Vávra.

Hosté se tak díky výhře přiblížili vysněnému šestému místu. „Chtěli jsme zakončit rok vítězstvím a odvézt si dva důležité body, které nás posunují právě blíž vidině šestého místa. Bylo to dramatické a hezké utkání se šťastným koncem pro nás, ale naše vítězství nebylo dílem náhody, i když jsme tady dva body vydřeli. Zápas přinesl přesně to, co derby přináší," uzavřel Jaroslav Hudeček.

Sedmimetrové hody: 2/2 – 2/2. Vyloučení: 3 – 7. Rozhodčí: Bubeníček, Kosmák. Diváci: 320.

Kopřivnice: Fabián, Žingor – O. Meca 7, Lipový, Střelec 1, Jan Gřes 2, Petřík 1, Jiří Gřes 2, Bajgar 7, Schäfer, Mičola 1, Hojník 7/2, Krpelík 2, Žižkovský. Trenér: Vávra.

Nejlepší střelci Karviné: Mlotek 8/1, Vančo 7, Chudoba 7, Sliwka 7.

Zbylé výsledky 16. kola: Hranice - Lovosice 27:26, Dukla - Frýdek-Místek 36:26, Zubří - Zlín 24:25, Plzeň - Přerov 35:19, Jičín - KP Brno 26:24.

Zdroj: Novojíčínský deník

Autor: Dalibor Tobola

Fotogalerie

Tabulka po 16. kole