14. kolo: Kopřivnice - Dukla Praha 26:26 (12:12)

07.12.2013 21:09

Velmi emotivní a jedinečné utkání bylo k vidění v sobotu 7.12. v kopřivnické hale ZŠ Emila Zátopka, kde mezi sebou změřily síly týmy Kopřivnice a Dukly Praha. Kopřivnice spadla na samé dno tabulky a potřebovala vybojovat před reprezentační přestávkou jako sůl. O Dukle se dá mluvit podobně, i když má samozřejmě úplně jiné starosti než zachraňování extraligy. Úvod sezony pražanům vůbec nevyšel a tak nyní dohání co se dá, aby měli co nejlepší výchozí pozici po pauze a následně poté v bojích šestice nejlepších týmů. 

Ten, kdo se rozhodl strávit sobotní večer sledováním házené nemusel litovat. Takovou házenou totiž Kopřivnice již dlouho nezažila. V utkání bylo vidět snad vše, co házená a sport jako takový mohou nabídnout. Od velkých zvratů, přes bolestivá zranění až po radost z dobře odvedeného výkonu. 

Úvod zápasu nenasvědčoval tomu, že by se měla nakonec strhnout velká bitva. Kopřivničtí Dukle do 15. minuty statečně odolávala. Domácí mohly trochu mrzet neproměněné sedmčky Mičoly, který se nedokázal prosadit přes brankáře Petželu a postupně ze 3 pokusů proměnil jen 1. Hlavně ale následné zbytečné chyby, které měly za následek to, že Dukla odskočila Kopřivnici do vedení 6:11. Dlouhou odmlku zastavil až Meca, radost domácím ale zkazil po rychlém protiútoku Kotrč. Místo Mičoly se pak na sedmimetrový hod postavil Hojník a korigoval již na 9:12. V dalším útoku domácích se odehrála pro oba týmy velice nepřijemná událost, která dost možná nepřímo ovlivnila následující průběh zápasu. Nejprve byl vyloučen dukelský Kotrč za úmyslnou hru nohou. Z následující akce si šikovně našel prostor mezi dukelskou obranou Marek Bukovský, při doskoku ale spadl na zem, přičemž brankář Petržela si hodně povystoupil z branky a když dopadal na po zákroku na zem, dopadl přímo na ruku ležícího Bukovského a zřejmě mu vykloubil loket. Zranění vypadalo skutečně hrůzostřašně, Bukovský zůstal ležet na zemi a celá hala, po jeho hrůzu nahánějících bolestivých výkřicích dojednoho ztichla.  

Nutno říct od brankáře Petržely se rozhodně nejednalo o úmyslné zranění a urážlivě výkřiky některých kopřivnických fanoušků na hlavu pražského brankáře rozhodně nebyly férové, zvláště pak i proto, že Petržela toho sám litoval a na nějaký čas pak vůbec nenastoupil do zápasu. Naopak bychom měli poděkovat lavičce hostů ze to, že jejich masér bezprostředně po zákroku přispěchal zraněnému Markovi na pomoc.

Ze zápasu scházely ještě necelé 4 minuty, na příjezd záchrané služby se ale ještě před tím muselo čekat okolo 20 minut. Po tom co byl za bouřlivého potlesku zraněný hráč odvezen, zřejmě se dostavil psychologický efekt zraněného spoluhráče a hráče Kopřivnice to vyburcovalo k lepšímu výkonu. Kopřivnici se podařilo do přestávky dokonce srovnat stav na 12:12.

V druhém  poločase nejprve odskočili do mírného vedení hosté. Poté ale přišla velice silná chvilka domácích, kteří i díky několika výtčným zákrokům Fabiána, 2 proměněným sedmičkám vedli 17:15. Kopřivničtí využívali chyb Pražanů a ve 44. minutě už vedli vysoko o pět branek 21:16. Pět minut před koncem ale tuto ztrátu dokázali Dukelští smazat (24:24) a dokonce se po Kotrčově trefě zase dostali do vedení, domácí ale hodlali rozhodně nechat alespoň bod doma a tak stav minutu a půl před koncem byl naštěstí vyrovnaný - 26:26. Poslední útok Kopřivnice minutu a půl před koncem bohužel Dukla uhlídala a zbývalo posledních 15 vteřin, v kterých se naštěstí již dukle nepodařilo vstřelit gól. Po tom, jakou daň Kopřivnice zaplatila, by bylo více než nespravedlivé, kdyby nakonec prohrála. 

Nutno totiž říct, že mimo Bukovského to odnesl se zlomeným nosem také Jan Hanus a se zraněním ramene Pavel Žižkovský. Na straně dukly bylo taky k vidění pár obdržených bolestivých ran. Nechtěl bych za to nějak falešně vinit rozhodčí včetně paní delegátky, zvlášť v případě Bukovského se tomu rozhodně nedalo zabránit, z mého pohledu ale zápas nezvládli a místo toho, aby uklidnili už tak velice vyhrocený a hlavně emotivní zápas, začali trestat obě strany za úplně nesmysllné přestupky, což pak mělo spíše opačný efekt. 

Naopak pochvalu si zaslouží hráči za skvělý předvedený výkon a také náš fanklub a ostatní fanoušci, kteří tentokrát konečně pořádně povzbuzovali!!!

Nejlepší střelci Kopřivnice: Hojník 9/5, Meca 6, Bajgar 4, Mičola 4/1
Nejlepší střelci Dukly: Kotrč 9, Polášek 4, Rams 3/2
Sedmimetrové hody: 8/6 - 2/2, vyloučení: 4 - 8, rozhodčí: Pavlíček, Tokoš, diváků: 320

-pm-

7.12. 22:56 Doplňuji: 

Marek Bukovský musel být podle informací z Facebooku nakonec operován v nemocnici v Novém Jíčíně. Doufejme tedy, že jeho ruka bude co nejdříve v pořádku. Přeji za všechny z webu brzké uzdravení nejen jemu, ale všem dnes zraněným.

 
 

Záznam zápasu

Pokud vám nejde video přehrát obnovte stránku, nebo klikněte na tento odkaz